“Yas Eşlikçiliği”, yas sürecinde akarken ve yasını kendi tanımınca yaşarken sana yoldaş olmak, “hal”ine nazik, yargısız bir tavırla, yasına şahitlik etmenin yolculuğu… Önemli derecede derin dinleme pratiği içeren bir yolculuk… Yas eşlikçiliği, eskilerin “yarenlik” etmesi gibi desem belki de en yakın karşılığı bu olur.
Ben de bir yas eşlikçisiyim. Yasına eşlik etmek isteyen kişilere yoldaşlık yapıyorum. Hepimizin yası “biricik”. Ve yasın doğası birçok duyguyu içinde barındırıyor. Üzüntü, sevinç, öfke… Eğer ki sen de bir yas sürecindeysen, içinde bulunduğun belki bambaşka hisler de var tam da şu anda… Bunların hepsi doğal, hepsi gerçek… Ve çok kıymetli… Amaç tüm bu olumsuz duygu ve düşünceleri ortadan kaldırmaktan ziyade, kişiden kişiye farklılıklar gösteren bu yolculukta en önemlisi sana iyi bir “dinleyici” olabilmek, şefkatle alanını tutarken, ihtiyaçlarını görebilmek, belki biraz yavaşlatarak, belki içsel düşünce pratikleri sunarak yasını ifade edebilmenin yollarını bulmana yönelik bir çalışma sunmak…
Yas deyince ilk aklımıza ölüm geliyor. Oysa boşanma, arkadaş ya da dostlukların bitişiyle yaşanan her türlü ilişki kayıpları, taşınma, göç gibi nedenlerle köklerin kaybı, güven kaybı, finansal kayıplar, iş kaybı, evcil hayvan kayıpları, beden ihlalleri, terör, doğal afetlerden doğan öngörülemeyen kayıplar… bunların hepsi birer yas kapısı… Ve hepsi, hak ettiği değerler verilerek güzel ağırlanmaya ihtiyaç duyuyorlar…
Yas sürecinde her ne kadar zaman durdu gibi düşünülse de; duran aslında zaman değil de günlük yaşam oluyor. Peki sen zaman akıp giderken, tam da şu an’da kendi içine kapanıp saklanmayı mı tercih ediyorsun? Yoksa bedenin, zihnin ve belki tüm benliğinle “yas”ını doyasıya yaşamayı mı tercih ediyorsun? Yas, kendinin taşıması için çok ağır bir gerçek. Sadece kendinle değil, kendin dışındakilerle de bağ kurmaya ihtiyacın var. Yasının ifade bulabilmesi o kadar değerli ki. Yasının duyulmaya, görülmeye, dinlenmeye, biraz yalnız kalmaya, çokça yalnız olmadığını hissetmeye ihtiyacı var. Düzeltilmeye, birilerinin istediği gibi ya da -miş gibi olmaya ise hiç ihtiyacı yok! Biz ancak yasımızı ifade edebildikçe o med cezir hallerinden sıyrılabiliyoruz, biz dillendirdikçe yasımızı o donmuş halimiz çözülmeye başlayabiliyor. Yas’ına eşlik ederken işte buralara takılı kalmaman için yasına yarenlik ediyorum.
Her zaman hatırla, “Yas aşmamız gereken değil, içinden geçmemiz gereken bir yolculuk”. Sen de yas’ına eşlik etmemi istersen benimle iletişime geçebilirsin.
Bu yazı ilgini çektiyse sayfamdaki bu bölüme de göz gezdirebilirsin.



