Hem yas sürecindekileri hem de yas sürecindeki kişileri destekleyenleri kapsayan bir teori… Durum Halka Teorisi’nde içiçe geçmiş halkalarla anlatılıyor.
Merkezdeki noktayı teşhis almış kişi ya da kayıpla yasta olan kişi olarak düşünebilirsin. Bu kişi durumdan en çok etkilenen kişidir. Genellikle merkeze en yakın halkayı partneri, çocukları ve yakın ailesi; merkezden uzaklaştıkça yakın arkadaşları, iş arkadaşları, komşuları ve en sonra da tanıdıklarının halkaları eklenir. Merkezden uzaklığınız yakınlığınla belirleniyor.
Olması beklenen durum; dış halkaların iç halkaları desteklemesi. Dıştaki halkaların, iç halkaları atlayarak direkt merkezi desteklemeye çalışmasıysa genellikle göze çarpan bir durum. Oysa her halka kendinden bir önceki halkayı desteklemeli. Hatırlamayız ki, yas tutan kişiye destek veren kişilerin de desteğe ihtiyaçları var.
Sen bu halkaların neresindesin? Yas tutana ya da yas tutana destek verenlere yakınlığın ne? Merkezi destekleyen halkaların bir desteğe ihtiyacı var mı?
Eğer dıştaki halkadaysa şu an yerin ne yapabilirsin? Destekte bulunabilirsin… Neye ihtiyacı olduğunu sorabilirsin. Konuşmak isterse dinleyebilirsin. Kişisel merakını giderecek sorular sormayabilirsin. Sessizlikle yanında kalabilirsin. Ve tüm bunlar olurken iç halkadan dışarıya doğru da bilgelik akabilir. Yasına nasıl sahip çıktığı… teşhisiyle yürüdüğü yolda birilerine ilham oluşu belki…
Halka Teorisi’ni suya atılan bir taş gibi hayal et. Eğer ki sen de böyle bir dönemdeysen bu halkaların neresindesin?
Bu yazı hoşuna gittiyse bu bölümdeki yazılarımı da okumak isteyebilirsin…



